Oblicz, stosując wzory skróconego mnożenia.
Karolla: Hejka, mam problem z takim przykładem:
(√57− 40√2 − √57 + 40√2)2 =
Czy mógłby ktoś pomóc? Dziękuję z góry za odpowiedzi!
4 maj 21:16
Max: Masz nawias, który potęgujesz do potęgi 2, prawda? Kojarzysz jakiś wzór, który pozwala nam
wykonać działanie (a−b)
2? Sama napisałaś, że trzeba skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia.
To spróbuj i napisz co Ci wyjdzie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
będę Ci dawać wskazówki i pomagać, żebyś się tego
nauczyła, ponieważ jest to jedno ze standardowych zagadnień ze szkoły średniej, ale na pewno
nie rozwiążę tego za Ciebie. I mam nadzieję, że nikt inny tego nie zrobi...
4 maj 21:20
Krzysiek: (√(5−4√2)2−√(5+4√2)2)2=(|5−4√2|−|5+4√2|)2=(4√2−5−5−4√2)2=(−10)2=100
4 maj 21:27
Karolla: Próbowałam już to obliczyć (zresztą nie tylko ja) i miałam wynik 80√2 co nie zgadza się z
wynikiem, jaki wiem że powinien wyjść, bo jest w rozwiązaniach. Więc jeśli potrafisz to
zrobić,ale nie chcesz "zrobić tego za mnie", to poczekam na inne odpowiedzi..
4 maj 21:28
Karolla: Dziękuję za rozwiązanie!
4 maj 21:30
Janek191:
Zauważ,że to jest inny przykład
4 maj 21:31
Karolla: Do Krzysiek:
Rozwiązanie jest dobre, dziękuję. Ale mam pytanie, skąd wziąłeś te liczby 5 i 4
√2 zamiast 57
i 40
√2 ? Bo nie rozumiem
4 maj 21:38
Karolla: Do Janek191:
Owszem, ale ma wyjść właśnie 100.
4 maj 21:39
Janek191:
Krzysiek pokazał Ci jak wykonać to obliczenie na innym przykładzie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zrób tak samo
4 maj 21:40
Qulka: jak te liczby Krzyśka podniesiesz do kwadratu to otrzymasz swoje 57 i 40
4 maj 21:43
Karolla: Ok, spróbuję.
4 maj 21:44
piotr: 57−40√2 − 2√572 − 402 * 2 + 57 + 40√2 =
= 57 − 2*7 +57 = 100
4 maj 21:45
relaa:
(57 ± 40√2)1/2 = [(5 ± 4√2)2]1/2
4 maj 21:45
Karolla: Qulka, serio?
Jestem w pierwszej liceum, ale nie ogarniam tego
4 maj 21:48
Karolla: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
4 maj 21:49
Qulka: to zrób tak jak piotr pokazał
4 maj 21:49
Janek191:
( √57 −40√2 − √57 +40√2)2 = 57 −40√2 − 2√(57 −40√2)*(57+40√2) + 57+40√2 =
= 114 − 2*√572 − 1600*2 = 114 − 2*√3249 − 3200 = 114 − 2*7 = 100
bo
57 − 40√2 > 0
4 maj 21:50
Max: Krzysiek chciał zaszpanować i, zamiast pomóc, tylko skomplikował Ci ten przykład
![emotka](emots/1/mruga.gif)
zapomnij o
wszystkich poprzednich postach. Ja zacznę, a Ty dokończysz
4 maj 21:53
Max: Och, no tak, Janek też musiał zaszpanować i podać gotowe rozwiązania, zamiast dać wskazówki,
pomóc zacząć i czegoś dziewczynę nauczyć...
4 maj 21:54
Max: Karolla, jeśli chcesz to zrozumieć, to podaj inny przykład, spróbujemy jeszcze raz
4 maj 21:55
Karolla: Max, dziękuję, wiem że działasz w dobrej wierze. Ale ja sama to przeanalizuje jutro,bo o tej
godzinie już nie mam siły myśleć nad matematyką, na pewno sama to ogarnę. Dzięki wszystkim za
życzliwe odpowiedzi
4 maj 22:35