Odcinki w trójkącie.
Izma: W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane |AC | = |BC | = b oraz |∡ACB | = α.
Z wierzchołka B przez środek okręgu opisanego na tym trójkącie poprowadzono prostą,
przecinającą bok AC w punkcie D. Oblicz długość odcinka BD.
4 maj 21:00
4 maj 21:58
Mila:

ΔABC− Δrównoramienny ostrokątny⇔ środek okręgu opisanego na tym trójkącie
leży wewnątrz Δ na wysokości wychodzącej z wierzchołka między ramionami.
ΔCOB− Δrównoramienny
Z tw. sinusów w ΔCDB:
==================
4 maj 22:03
Eta:
4 maj 22:12