suma wsp wielomianu
Adam: Ile wynosi suma współczynników wielomianu
| | 1 | | 2 | |
Q(x)= (x− |
| )2012 (x−7)2011 (x− |
| )2010 |
| | 2 | | 3 | |
4 maj 20:30
Janek191:
Q(1)
4 maj 20:33
zef: Tam nie ma jakiś znaków pomiędzy tymi nawiasami ?
4 maj 20:33
Janek191:
Pewnie to jest iloczyn
4 maj 20:34
Adam: Mnożenie jest.
4 maj 20:34
Jack: podstaw za iksa "jedynke" jak to Janek napisal
4 maj 20:35
Eta:
W(1)= suma współczynników
4 maj 20:35
Adam: A co z tymi potęgami wtedy, bo próbowałem ale jakieś głupoty wychodzą?
| | 3 | |
Według autora zadania, wynik to − |
| . |
| | 2 | |
4 maj 20:37
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
... = ( |
| )2012*( − 6)2011*( |
| )2010 = (−1)2010*0,52*(−6)1 = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
4 maj 20:40
Eta:
| | 1 | | 1 | |
W(1)=( |
| )2012*(−6)2011*( |
| )2010= |
| | 2 | | 3 | |
=2
−2012* −2
2011*3
2011*3
−2010=−2
−1*3
1= ......
4 maj 20:40
Adam: O jaa. Cienko widzę tę moją jutrzejszą maturę

Dziękuję bardzo
4 maj 20:43
PrzyszlyMakler: Adam, jak matura?
5 maj 20:00