Pytanie o zadanie na maturze
Dawid: Pytanie o zadanie na maturze
Cześć, czy jak otrzymam proste zadanie za 5 pkt z prawdopodobieństwa i będzie trzeba policzyc
moc omegi, moc zdarzenia (a), to wystarczy, ze napisze ile wynosi moc omegi oraz ile wynosi
moc zdarzenia (a), przy czym wypisze te mozliwe zdarzenia? Czy muszę pokazac, jak to
obliczylem, jakies drzewka itd.
4 maj 20:26
Adam: jak wypiszesz wszystkie to nie powinno być problemów
4 maj 20:28
Kuba: na podstawie możesz nawet sam wynik napisać i jeśli będzie dobry, to możesz liczyć na maxa...
4 maj 20:29
Jerzy:
Wypisywanie zdarzeń elementarnych i sprzyjających w niektórych zadaniach
pochłonęłoby ci caly czas przeznaczony na maturę.
W niektórych zadaniach zbiór zdarzeń sprzyjających jest niewielki i mozesz je wypisać.
4 maj 20:30
Dawid: Mam taką "taktykę".., że po prostu jak jest zbiór wszystkich zdarzeń mniejszy od powiedzmy 36,
to sobie wypisuje i zaznaczam te, które sprzyjają, a jak więcej to próbuję metodą iloczynu i
dodawania.
A jak mogę zapisywać te wszystkie zdarzenia?
Zbiór omega= wszystkie zdarzenia..
czy
Zbiór A = wszystkie zdarzenia..

Wydaje mi się, że to pierwsze, bo zbiór A to tylko te, które sprzyjają i moc A = liczba tych
zdarzeń sprzyjających
4 maj 20:36
Jerzy:
Tak, moc A ( |AI) , to ilość zdarzeń sprzyjających.
4 maj 20:37
Jerzy:
Np. przy dwukrotnym rzucie kostką wystarczy jak napiszesz:
|Ω| = 6*6 = 36 ( bez ich wypisywania )
4 maj 20:39