Ciąg
PAPUGA: W rosnącym ciągu geometrycznym pierwszy wyraz jest równy 3 a piąty 48. Oblicz sumę kolejnych
wyrazów a11+a12+...+a100.
Wyliczyłem q=2
a11=3*210
S90=3*210 * (1−290)/−1= −3*210+3*210 * 290
czy to dobry wynik? Czy można na maturze zostawić tak wynik?
4 maj 19:48
maturka: mi wyszło 9810
4 maj 19:52
PAPUGA: chyba ten ciąg za szybko rośnie aby wyszła tak mała suma
4 maj 19:53
maturka: nie wiem czy obliczyłem dobrze, ale jeśli wychodzi Ci na podstawie taki wynik, jak napisałeś
wyżej, to jest to źle zazwyczaj
4 maj 19:54
maturka: no masz rację, policzę jeszcze raz
4 maj 19:55
maturka: wychodzi 3* 24905 sorki XD
4 maj 19:56
PAPUGA: jak do tego doszedłeś. po podstawieniu do wzoru na sumę ciągu geometrycznego tak wychodzi?
co źle ja obliczyłem?
4 maj 19:58
Pytający:
| | a1(1−q100) | | a1(1−q10) | |
a11+a12+...+a100=S100−S10= |
| − |
| = |
| | 1−q | | 1−q | |
| | a1(1−q100)−a1(1−q10) | | a1(q10−q100) | |
= |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| 3(210−2100) | |
| =3(2100−210)=3*210(290−1) |
| 1−2 | |
4 maj 20:04
Iza: maturka: chyba zrobiłeś to źle
ja to widzę tak:
S= 3( 210 + 211 +212 +... +299)
w nawiasie masz sumę ciągu geometrycznego o ilorazie =2, wyraz pierwszy to 210, stosujemy
wzór na sumę i mamy S90= 3*(210* (290 − 1), czyli 3072 (290 − 1)
4 maj 20:06
PAPUGA: więc chyba moja odpowiedź była dobra tylko 3*210 wymnożyłem z tym nawiasem
4 maj 20:10