Matma R - zadanie z ciągu :)
Zuza: Hej! Mam problem z takim zadaniem:
Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2+x−k, a liczby x3 i x4 sa miejscami
zerowymi funkcji g(x)= x2+2x+4m.
Wiadomo, że ciąg (x1,x2,x3,x4) jest monotonicznym ciągiem geometrycznym.
Oblicz wartość wyrażenia abs(k−m)
Doszłam do tego, że q=−1 lub q=√2 lub q=−√2.
W odpowiedziach wychodzą z założenia, że q>0, więc odrzucają 2 wyniki, moje pytanie− skąd to
założenie?
4 maj 19:38
Omikron: Wtedy ciąg geometryczny nie byłby monotoniczny.
4 maj 19:40
Marcin: gdy q<0 to ciąg nie jest monotoniczny
jezeli przygotowujesz sie do matury to juz za późno
4 maj 19:40
Jerzy:
Brawo Marcin.
4 maj 19:44
Agata: Zuza, czy mogłabyś napisać jakim sposobem doszłaś do tych rozwiązań?
19 maj 16:29
ICSP: x1 + x2 = −1
x3 + x4 = −2
x1 + x1q = −1
x1q2 + x1q3 = −2
x1(1 + q) = −1
x1q2(1 + q) = −2
2x1(1 + q) = x1q2(1+q)
q = −1 nie spełnia założeń tak samo jak x1 = 0
2 = q2
q = ± √2 ⇒ q = √2
19 maj 16:41