Całezka
Ola: Cześć mam problem z tą całką.
4 maj 18:47
4 maj 18:57
Ola: To jest część większej całki ∫(arctgx)
2 dx
∫(arctgx)
2 dx= arctgx ∫arctgx
Robiłam ją przez części ∫arctgx dx= xarctgx −1/2ln(x
2 +1) +C
| | xarctgx | |
∫(arctgx)2 dx=(xarctgx −1/2ln(x2 +1))arctgx − ∫ |
| dx +1/2∫U{ln(x2 |
| | x2+1 | |
+1)}{x
2+1}dx
4 maj 19:06
Ola: | | ln(x2+1) | |
∫ |
| dx 2 całka |
| | x2+1 | |
4 maj 19:07
4 maj 19:07
Ola: Dzięki, myślałam, że Wolfram mógł się pomylić. Pewnie zle przepisane.
Ponad 2 h poszły. Tak z ciekawości jak ją zrobić da się jakoś ?
4 maj 19:11
Jack: ja niestety nie posiadam takiej wiedzy, ale pewnie sa osoby na forum co potrafia
4 maj 19:18
Mariusz:
∫arctg
2xdx
du=dx v=arctg
2x
| | 1 | |
u=x dv=2arctg x |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | 2x | |
∫arctg2xdx=xarctg2x−∫ |
| arctg x dx |
| | 1+x2 | |
| | ln(1+x2) | |
∫arctg2xdx=xarctg2x−(ln(1+x2)arctg x −∫ |
| dx) |
| | 1+x2 | |
| | ln(1+x2) | |
∫arctg2xdx=xarctg2x−ln(1+x2)arctg x+∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
Teraz w rzeczywistych 1+x
2 się nie rozkłada
| | 1 | |
więc proponowałbym przejść na zespolone i rozłożyć czynnik |
| |
| | 1+x2 | |
na sumę ułamków prostych oraz zapisać logarytm w postaci sumy logarytmów
5 maj 08:15