Wyznaczenie wzoru funkcji liniowej
Kasiaszek: Wyznacz wzór funkcji liniowej f(x) wiedząc, że miejscem zerowym tej funkcji jest 4 oraz
f(−1)−f(1)=2
4 maj 18:13
zombi: Na podstawie różnicy wyzanczamy wspolczynnik kierunkowy a we wzorze y=ax+b, mianowicie
| | f(1)−f(−1) | |
a = |
| = −1, natomiast z warunku drugiego mamy |
| | 2 | |
0 = (−1)*4 + b ⇔ b = 4.
Zatem nasza funkcja to y = −x + 4
4 maj 18:26
Janek191:
f(x) = − x + 4
4 maj 18:28
Mila:
II sposób
y=ax+b
4a+b=0
(−a+b)−(a+b)=2⇔−a+b−a−b=2, −2a=2⇔
a=−1
−4a+b=0
b=4
y=−x+4
4 maj 18:52