trygonometria
kasia:

Witam mam pewną wątpliwość...
Może głupią ale warto się upewnić czy jakiegoś błedu w rozumowaniu nie mam ; p
Oblicz cos kąta ∡BAC
|AB|=2
√2
|BC|=6
∡ABC 45
1.z tw cosinusów wychodzi |AC| = 2
√5
| | |AC| | | 6 | |
2. Z tw sinusów liczę |
| = |
| |
| | sin45 | | sinX | |
wychodzi sin x=
3√1010
3.z jedynki trygonometrycznej liczę cosinusa i wychodzi
√1010
4. kiedy ∡BAC policzyłam od razu z tw cosinusów wyszło
−√1010
moja wątpliwość jest następująca czemu te wyniki się różnią?
Na pewno nie jest to błąd rachunkowy bo sprawdzałam kilka razy
4 maj 18:12
powrócony z otchłani:
Wynik jest rozny bo przy jedynce trygonometrycznej masz cos2x ... a przyjales (jak sie okazało
− blednie) ze masz tutaj kat ostry i ze cosx >0 co nie jest prawda i stad ten blad
4 maj 20:10
Marcin kaspian: z jedynki tez ci wychodzi cos dobrze bo masz dwie mozliwosci − i + bo masz cos2 kąt powinien
byc rozwarty chyba
Za późno na nauke do matury odpoczywaj
4 maj 20:11