TRÓJKĄTY
marta.matura:

W trójkącie prostokątnym KLM, w którym |KL|=6 |LM|=8, poprowadzono wysokość LN (patrz:rysunek).
Wówczas zachodzi równość:
A. |KN|=2/3 |LN|
B. |KN|=4/5 |LN|
C. |MN|=4/3 |LN|
D. |MN|=5/4 |LN|
4 maj 18:06
Janek191:
I K M I = 10
I L N I = h
I K N I = x I M N I = 10 − x
I podobieństwo trójkątów.
4 maj 18:14
Mila:
ΔKNL∼ΔMNL, ΔKNL∼ΔKLM, ΔMNL∼ΔKLM
W ΔLNK:
| 4 | | LN | |
tgβ= |
| = |
| ⇔nie pasuje odp. A i B |
| 3 | | KN | |
W ΔMNL:
| 3 | | LN | | MN | | 4 | |
tgα= |
| = |
| ⇔ |
| = |
| odp. C |
| 4 | | MN | | LN | | 3 | |
4 maj 18:30
Eta:

Trójkąty podobne : KLN i LMK ( kkk)
| |KN| | | 6 | | 3 | | 3 | |
to |
| = |
| = |
| ⇒ |KL|= |
| |LN| |
| |LN| | | 8 | | 4 | | 4 | |
ani odp : A) ani B) nie pasuje
Oraz podobne trójkąty LMK i LMN
| |MN| | | 8 | | 4 | | 4 | |
to: |
| = |
| = |
| ⇒ |MN|= |
| |LN| |
| |LN| | | 6 | | 3 | | 3 | |
odp: C)
4 maj 18:35