Całki
Michał: Stosując wskazane podstawienia wyznaczyć dane całki
Proszę o wskazówki
4 maj 17:57
Michał: ?
4 maj 18:14
Benny: dx=6t
5dt
| | t2+1 | | 6 | |
∫ |
| 6t5dt=6∫(t4+t2)dt= |
| t5+2t3+C |
| | t3 | | 5 | |
4 maj 18:28
Michał: rozumiem a jak rozpisać, że wychodzi x5/6
bo wiem, ze x=t6 a t5=...?
4 maj 18:35
Benny: x5/6=t5
4 maj 18:39
Michał: Dziękuję...jeszcze mam problem z takim przykładem...nie wiem jak to zrobić
4 maj 18:53
Całkowicz: dx=2tdt
4 maj 18:55
Michał: To tak zrobiłem tylko potem nie wiem jak rozpisać
4 maj 19:00
Michał: Ktoś pomoże? Bo mi nie wychodzi
4 maj 19:28
piotr: | | 2tdt | | 4dt | |
∫ |
| = 2∫dt − ∫ |
| = 2t − 4ln(t+2) + C = 2 √1+x − 4 ln(2+√1+x) + C |
| | t+2 | | t+2 | |
4 maj 19:46