.
kamil852: Pierwsza pompa, pracując samodzielnie, napełnia basen w
18 godzin. Druga pompa, pracując samodzielnie napełnia ten sam basen w 12
godzin. W celu napełnienia pustego basenu pierwsza pompa została włączona o godzinie 8:00 , a
druga o
10:00. Oblicz, o której godzinie basen zostanie napełniony w całosci
4 maj 17:13
Janek191:
To zadanie było tu już rozwiązane kilka dni temu.
4 maj 17:24
Alky: | | 1 | | 2 | |
x1= |
| = |
| (jedna osiemnasta basenu w ciągu godziny) |
| | 18 | | 36 | |
| | 1 | | 3 | |
x2= |
| = |
| ((jedna dwunasta basenu w ciągu godziny) |
| | 12 | | 36 | |
| | 5 | |
razem− |
| basenu w ciągu godziny |
| | 36 | |
| | 4 | |
o godzinie 10 a więc po 2 h pracy pierwszej pompy |
| |
| | 36 | |
i teraz liczymy ile pompują razem.
...
Dla sportu. W końcu też się muszę przygotowywać
4 maj 17:31
Pytający:
To dla odstresowania tu masz bez 4−minutowego błędu:
352841.
4 maj 18:01
Alky: Ayy, rzeczywiście. Nie wiem jak ja to sobie dodałem, że mi tak wyszło. Muszę jeszcze poćwiczyć
to dodawanie na kalkulatorze, bo słabo idzie

Ja zwyczajnie...Uwzględniłem dziurę w basenie

Dzięki za poprawienie
4 maj 18:09
Alky: | | 9 | | 14 | |
Ah, już nawet tutaj widzę. "po 3 h |
| "⇒ dodajemy 5 "po 4 h |
| " |
| | 36 | | 36 | |
4 maj 18:12