Całkowanie - podstawienia
Michał: Całkowanie przez podstawienie
1) ∫ x
3arctg(x
4+1)dx
Proszę o pomoc i ewentualne wskazówki...
4 maj 16:04
astro: 1) x4+1=t
2)arctgx=t
2)arcsinx=t
4 maj 16:27
Michał: Z 2) i 3) sobie poradziłem, dziękuję...
| | 1 | | t | |
w 1) dochodzę do momentu |
| (tarctg(t) − ∫ |
| dt) i już dalej sobie nie mogę |
| | 4 | | t2+1 | |
poradzić...
4 maj 16:44
zombi: Podstawienie u = t2 + 1 i dalej...
4 maj 16:50
Michał: Jak ja kocham podstawienie w podstawieniu...ok spróbuję, może coś mi wyjdzie
4 maj 16:59
Michał: Ok, wyszło dziękuję
4 maj 17:28
Mariusz:
W pierwszej całce podstawienie niewiele daje , w dwóch pozostałych to dobry pomysł
5 maj 08:19