Stereometria
Michał:

Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi a płaszczyzną zawierającą przekątną jednej ściany i
środki dwóch krawędzi przeciwległej ściany.
Próbowałem to narysować, ale wygląda to trochę bezsensownie.
4 maj 15:20
Jerzy:
Wymaż fioletową i zieloną.
Niebieską przciąg teraz do środka dolnej frontowej krawędzi i do tylnego lewego wierzchołka.
4 maj 15:34
Michał:

Przy okazji mam jeszcze drugie zadanie, a mianowicie:
Uzasadnij wzór na pole trójkąta:
| | h2 * sin (α + β) | |
P = |
| |
| | 2 * sin α * sin β | |
gdzie α i β są miarami kątów trójkąta przyległych do boku, na który opuszczono wysokość o
długości h.
Wysokość h dzieli podstawę na nierówne części x i y, tak że a = x + y
Wyprowadzam wzór na pole trójkąta:
| | h2 * sin (α + β) | |
Teza: P = 1/2 * a * h = |
| |
| | 2 * sin α * sin β | |
Po skróceniu:
| | h * sin(α + β) | |
Teza: a = |
| |
| | sin α * sin β | |
x = h / tg α ; y = h / tg β
| | h * (tg α + tg β) | |
a = x + y = |
| |
| | tg α * tg β | |
Co powinienem zrobić dalej, aby dojść do wymaganej postaci a?
4 maj 15:34
Jerzy:
W przekroju dostajesz trapez równoramienny.
4 maj 15:34
Michał:

Przepraszam za rysunek. Chodzi o coś takiego?
4 maj 15:38
Jerzy:
Początek niebieskiej zostaw tak, jak była.
4 maj 15:39
Michał:

| | 1 | |
I wtedy niebieskie to c, gdzie c2 = ( |
| a)2 + a2? |
| | 2 | |
4 maj 15:43
Jerzy:
Tak.
4 maj 15:44
Michał: | | 3√2a | |
Czyli boki to a√2/3, a√5/2, a√2, a√5/2. h = |
| , co daje pole P = |
| | 4 | |
Dzięki wielkie. Jeśli jeszcze mógłbym prosić o pomoc w drugim zadaniu z wykazaniem wzoru.
4 maj 15:49
mamiko: | | 1 | | 1 | |
ten zielony to d2=( |
| a)2+( |
| a)2 |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 15:54
Michał: Tak. Źle przepisałem.
4 maj 16:02
Mila:
Wybieraj przekątną, aby łatwo było narysować przekrój.
np. przekątna górnej podstawy.
4 maj 17:14
plama: | | h(tgα + tgβ) | | h*tgα | | h*tgβ | |
dokończę to, co zacząłeś |
| = |
| + |
| |
| | tgα*tgβ | | tgα*tgβ | | tgα*tgβ | |
4 maj 19:13
plama: skracają się tangensy i dalej podstawiasz tgα h/x a pod tgβ podstawiasz h/y i masz bok a
4 maj 19:16
plama: aaa bo już podstawiles to bez sensu co zrobiłem XD
4 maj 19:17
Michał: Ale do tego momentu było dobrze?
4 maj 20:15
Mila:
| | 1 | |
PΔABC= |
| *a*b*sin(180−(α+β)) |
| | 2 | |
W ΔCDB:
W ΔCDA:
| | 1 | | h | | h | |
PΔABC= |
| * |
| * |
| sin(180−(α+β))⇔ |
| | 2 | | sinβ | | sinα | |
| | h2*sin(α+β) | |
PΔ= |
| |
| | 2sinα*sinβ | |
========================
4 maj 20:45