Przekształcenie w całkach przez podstawienie
kapustaglowapusta: Witam, problem aktualnie mam taki: nie rozumiem podstawienia, gdy pojawia
się pierwiastek jakiegoś stopnia, tzn nie wiem za
chiny jak to potem przekształcić zeby cokolwiek wyszło, a takie kroki
są pominięte, tak więc bardzo proszę jak krowie na rowie
http://iv.pl/images/r79ulrdj167iti8y6d9.jpg
Tutaj są 2 przykładowe, jak będę wiedział skąd to się wzięło to z innymi sobie poradzę.
Konkretniej − jak z t
4 wzięło się to że dx=−2t
3dt w tej pierwszej na przykład.
24 sty 12:49
Bogdan:
1. ∫
4√10 − 2x dx
Tutaj mamy 1dx, pochodna jakiego wyrażenia jest równa 1?, odp.: (x)' = 1.
Bierzemy więc za podstawienie x, jeśli w funkcji podcałkowej występuje ax + b, to
| | dt | |
stosujemy podstawienie: ax + b = t ⇒ adx = dt ⇒ 1dx = |
|
|
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
∫ 4√10 − 2x dx = |
| ∫ 4√ t dt = |
| ∫ t1/4 dt = ...
|
| | a | | a | |
2. ∫
4√2x5 + 10 x
4 dx
Tutaj mamy x
4 dx, pochodna jakiego wyrażenia jest równa x
4 ?, odp.: (x
5)' = 4x
4.
Bierzemy więc za podstawienie x
5, jeśli w funkcji podcałkowej występuje ax
5 + b, to
| | dt | |
stosujemy podstawienie: ax5 + b = t ⇒ 5ax4 dx = dt ⇒ x4 dx = |
|
|
| | 5a | |
Ogólnie: ∫
n√ (axk + b)m x
k−1 dx
| | dt | |
Podstawienie: axk + b = t ⇒ akxk−1 dx = dt ⇒ xk−1 dx = |
|
|
| | ak | |
| | 1 | |
∫ n√ (axk + b)m xk−1 dx = |
| ∫ tm/n dt
|
| | ak | |
24 sty 14:52
kapustaglowapusta: O tak, teraz to wygląda dużo przejrzyściej, dziękuję!
25 sty 07:34