Ciekawe czy jakiś maturzysta jeszcze to pamięta :D
jakub1838: a)Wyznacz równanie prostej f równoległej do prostej 2x+6y−5=0 i przechodzącej przez punkt
P(−1,4)
b)Napisz wzór funkcji liniowej f, której wykres przechodzi przez punkt P= (2;−1) i jest
prostopadły do wykresu funkcji g(x) = 2 − 1,5x
| | 2 | |
c)Określ monotoniczność funkcji f(x) = (6 − |
| m)x+9 w zależności od parametru m |
| | 3 | |
d)Rozwiąż graficznie układ nierówności
4 maj 12:19
Jerzy:
a) 2x + 6y + k = 0
2*(−1) + 6*4 + k = 0 ⇔ −2 + 24 + k = 0 ⇔ k = −22
prosta: 2x + 6y − 22 = 0
4 maj 12:21
jakub1838: Potem jeszcze dopisze kilka zadań na powtórkę z pierwszej klasy wiem ze to dla was banał ale
trzeba się przy czymś zrelaksować
4 maj 12:21
Jerzy:
b) y = 2/3x + k
−1 = 2/3*2 + k
−1 = 4/3 + k ⇔ k = −1 − 4/3 ⇔ k = −7/3
prosta: y = 2/3x − 7/3
4 maj 12:23