Wyznacz zbiór funkcji
as: Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe. jednym z nich jest −3 i wierzchołek paraboli znajduje
się w −1,−8. Wyznacz zbiór
Wyliczyłem sobie, że drugie miejsce zerowe to −1
Następnie wzorami vieta:
−3*1=c/a=
−3+1=−b/a
c=−3
b=2
a=1
I podstawiam to pod wzór
y=x2 + 2x − 3
Po sprawdzeniu wychodzi mi, że q=−4 w moim wzorze. Gdzie jest błąd?
4 maj 10:22
as: Drugie miejsce zerowe to oczywiście 1 (źle przepisałem)
4 maj 10:22
Jerzy:
Złe drugie miejsce zerowe.
4 maj 10:24
as: W sensie, że −1 jest złe? Tak to wiem, bo źle mi się tu przepisało. Czy może 1 jest również
błędnym miejscem zerowym.
.
4 maj 10:26
as: ?
4 maj 10:26
Jerzy:
Ale ono nie jest do niczego potrzebne:
y = a(x +1)2 − 8
0 = a(−3 +1)2 − 8
0 = 4a − 8 ⇔ 4a = 8 ⇔ a = 2
y = 2(x + 1)2 − 8
4 maj 10:27
Jerzy:
Drugie niejsce zerowe x = 1
4 maj 10:28
as: Faktycznie mogłem to tak rozwiązać nie pomyślałem. Ale nadal zastanawiam się gdzie jest błąd w
moich obliczeniach. Wzory vieta wydaje mi się, że zastosowałem dobrze więc moja odpowiedź
również powinna być dobra a nie jest i nie wiem czemu
4 maj 10:31
Jerzy:
A na jakiej podstawie przyjąłeś : a = 1 ?
4 maj 10:33
as: No bo skoro np x1+x2=−b/a czyli −3+1= −2 to −2/1=−2
4 maj 10:35
Jerzy:
A niby dlaczego ?
− 2 = −b/a ... jest nieskończenie wiele par liczb a i b spełniajacych to równanie.
4 maj 10:38
as: Dziękuję za wytłumaczenie, wcześniej trochę inaczej na to patrzyłem.
4 maj 10:43