Całkowanie - podstawienie
Mati: Całkowanie przez podstawienie
1) ∫e
x4+3lnx dx
3 maj 22:53
Mati: Może mi ktoś wytłumaczyć co się dzieje z 3lnx i jakim cudem w 2) wychodzi taka dziwna
odpowiedź...nie rozumiem tego
3 maj 23:01
Mariusz:
O ile w pierwszej całce podstawienie ma sens to
drugą całkę trzeba przynajmniej zacząć liczyć przez części
3 maj 23:09
astro: 1)
∫ex4+3lnxdx=∫ex4elnx3dx=∫x3ex4dx
3 maj 23:10
astro: i podstawienie x4=t
3 maj 23:11
astro: | | 1 | |
druga całka banlana: 1+√x=t, więc |
| dx=dt |
| | 2√x | |
=∫2lntdt
3 maj 23:12
Mati: A może ktoś jaśniej? Bo ja takie podstawienie naprawde umiem zrobić ale problem jest już z
obliczeniem do odpowiedniego wyniku...
4 maj 00:39
astro: | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) ∫x3ex4dx={x4=t, 4x3dx=dt} = |
| ∫etdt= |
| et +C= |
| ex4 + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
4 maj 00:53
astro: | | 1 | |
2) 2∫lntdt=2*(∫1*lntdt=2(t*lnt − ∫t* |
| dt)=2(tlnt−∫1dt)=2(tlnt −t ) |
| | t | |
=2( (
√x+1)ln(
√x+1) − (
√x+1)
4 maj 00:57
Mati: Dziekuje bardzo
4 maj 01:34