trójkąt prostokatny
Daria:

W trójkącie ABC o polu 108 i AC=12
Na boku AB zaznaczono punkt D tak że BD=CD
Oblicz pole trójkąta BDC i długość wysokości tego trójkąta opuszczoną z wierzchołka D
na bok BC
3 maj 22:11
'Leszek: Pole Δ ABC :
P = (1/2) * 12*|AB| ⇒ |AB| = 18
Niech |DB| = x
|AD| = 18 − x
Z Δ ADC : 122 + (18−x)2 = x2 ⇒ x = ......
Nastepnie PBDC = 0,5 * 12*x
Z ΔABC : |BC|2 = 122 + 182
h = PBDC/ (0,5*|BC| )
3 maj 22:25
Eta:

P(ABC)=6*|AB| =108 ⇒ |AB|=18 to 2c=
√122+182= 6
√13 , c= 3
√13
z podobieństwa trójkątów ABC i BDE z cechy (kkk)
P(DBC)= h*c=2
√13*3
√13=
78
3 maj 23:00