Udowodnij podzielność
Kraterek: Udowodnij, że jeśli n jest dowolną liczbą naturalną, to 24n − 1 dzieli się przez 5
3 maj 20:11
jc: 24n − 1 = 16n − 1 = (16−1)(1+16+162+...+16n−1)
3 maj 20:16
Kraterek: Dzięki
3 maj 20:28
5-latek: Stosujemy zasade indukcji matematycznej
Sprawdzamy dla n=1
24−1=15
Liczba 15 jest podzielna przez 5
Zalozenie
24n−1 jest podzielna prze 5
Teza
24n+4−1 jest podzielna przez 5
Dowod 24n+4−1 = 24n*24−1 = 24n*16−1=24n(15+1)−1 = 24n−1+15*24n
24n−1 podzielne przez 5 z zalozenia
15*24n tez jest liczba podzielna przez 15
Ozbacza to ze dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 24n−1 jest podzilna przez 5
3 maj 20:29
Krzysiek: 24n−1=42n−1≡(−1)2n−1=0 mod 5
3 maj 20:38