Znajdz wysokosc i dlugosc krawedzi podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego o najmniejszym
polu powierzchni przy danej objętości a.
Próbowałam zrobić to tak:
H−wys. ostrosłupa
hś−wysokość ściany bocznej
h−wysokość podstawy
x−długość krawędzi podstawy
| x2√3 | ||
V= | *H | |
| 4 |
| x2√3 | ||
a= | *H | |
| 4 |
| 4a√3 | ||
H= | ||
| x2 |
| 3 | x2√3 | |||
Pc= | *x*hś+ | |||
| 2 | 4 |
| 1 | x√3 | 1 | x√3 | |||||
|EF|: | h= | * | = | |||||
| 3 | 2 | 3 | 6 |
| x4+48a√3 | ||
hś= P{ | } | |
| 12x2 |
| 3 | x4+48a√3 | x2√3 | ||||
P(x)= | *x*P{ | }+ | ||||
| 2 | 12x2 | 4 |