(x – y^2; –y – x^2; x – 2y – 3), ciąg geometryczny i arytmetyczny
ok: Wyznacz wszystkie wartości x i y, dla których ciąg (x – y2; –y – x2; x – 2y – 3) jest
jednocześnie arytmetyczny i geometryczny.
x – y2 + x – 2y – 3 = −2y−2x2
i
(x – y2)(x – 2y – 3)=(y+x2)2
stąd
2x2+2x−3−y2=0
i
2x2y+2xy+xy2−2y3−2y2+x4−x2+3x=0
Podejrzewam że nie powinienem tak bardzo tego rozkładać, jednak nie potrafiłem nic wykombinować
więc po prostu z desperacji wszystko rozłożyłem na części pierwsze.
Oczywiście bez skutku, może mi ktoś pomóc jakoś to rozwiązać?
3 maj 18:59
5-latek: x−y2= a
−y−x2=b
x−2y−3=c
{2*b= a+c
{b2= a*c
Podsatw i rozwiaz ten uklad (sa to wlasciwosci ciagow
3 maj 19:06
ok: Specjalnie sam to podałem żeby nie pojawiły się takie odpowiedzi...
Własności są oczywiste, ten układ jest diabelnie trudny jeśli się nie znajdzie sposobu. Ja
jeszcze nie znalazłem.
3 maj 19:09
:/: ciąg jest jednocześnie geometryczny i arytmetyczny kiedy jest ciągiem stałym
3 maj 19:13
3 maj 19:17
5-latek: To inaczej
{b
2= a*c
| | a+c | | (a+c)2 | |
masz z tego a*c= ( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
To mozesz zapisac tak
(a−c)
2=0
Stad masz ze a=c
Stad a=b=c
Wiec stad masz ze 3 liczby tworza iag geometryczny i arytmetyczny gdy sa rowne
3 maj 19:21
ok: To by miało sens, jednak nie jestem pewien czy to reguła.
Kiedyś spotkałem się z bardzo podobnym zadaniem tylko z innymi elementami, wydaje mi się że nie
był to ciąg stały, chociaż mogę się mylić.
W każdym razie − teraz faktycznie dobrze się to liczy jednak nie jestem pewien czy będzie to
dobre rozwiązanie.
3 maj 19:22
5-latek: Jutro zapytasz swojego nauczyciela czy dobre
3 maj 19:23
ok: EDIT: pisałem to zanim pojawiły się wasze 2 posty, teraz już rozumiem, dziękuję
3 maj 19:23