Obliczenie promienia walca
Timon: Cześć
Mam rurę o masie: 4315,763 kg
i długości: 1250 mm
otwór wewnątrz ma promień: 250 mm
Jak obliczyć promień zewnętrzny takiej rury?
3 maj 18:51
:/: jeszcze się przydała np. gęstość tej rury
3 maj 18:53
Timon: kg/dm3 7,85 masa stali
3 maj 18:56
:/: dziękuję
najpierw zamieniamy jednostki na układ SI
mm=10
−3m
kg/dm
3=10
3kg/m
3
dalej oznaczenia
d − długość
r − wewnętrzny promień
R − zewnętrzny promień
m − masa
g − gęstość
V − objętość
V=π(R
2−r
2)*d
g=m/V
gπ(R
2−r
2)*d=m
R=
√[m+gπr2d]/[gπd]
wystarczy podstawić dane
3 maj 19:03