Nierówności - dowód
Michał: Witam,
Udowodnij, że dla wszystkich a ∊ R
+ − {1} oraz wszystkich x ∊ R spełniona jest nierówność:
a
x + a
−x ≥ 2
Próbowałem zacząć w taki sposób, że:
log
ay = x; log
az = − x
log
ay = x; −log
az = x
log
ay = −log
az
log
ay + log
az = 0
log
a(y * z) = 0
a
0 = y*z
a = y*z
Wówczas:
Nie mam pojęcia co dalej i czy w ogóle do tego miejsca to co zapisałem ma sens.
5-latek: Odp na Twoje pytanie . Nie ma sensu
| | 1 | |
ax+ |
| ≥2 (mnoze obie strony przez ax |
| | ax | |
(a
x)
2+1≥2a
x
(a
x)
2−2a
x+1≥0
(a
x−1)
2≥0
Stosujac przejscia rownowazne doszsedlem do nierownosci prwdziwej a to oznacze ze nierownosc
wyjsciowa jest prawdziwa