Dany jest nieskończony ciag gdzie an=U{(-1)^n (n+1)}{2n-1} . Wyznacz największą
moniq: | | (−1)n (n+1) | |
Dany jest nieskończony ciag gdzie an= |
| . Wyznacz największą liczbę a i |
| | 2n−1 | |
najmniejszą liczbę b, dla których każdy wyraz an ciągu spełnia
warunek a ≤ an ≤ b. Jak sie do tego zabrac

Nie mam pojecia jak sobie poradzic z tym n.w
potedze ..

Byłabym wdzieczna jesli jakas madra glowa by mi w tym pomogła
3 maj 17:41
'Leszek: Jest to ciag przemienny , a1 = − 2 , a2 = 1 , a3 = − 4/5 , a4 = 5/7 , a5 = − 6/9
lim | an | = 1/2
Zrob wykres i zobaczysz w jakim przedziale znajduja sie wyrazy ciagu !
3 maj 20:47
moniq: Z wykresu nic nie widac. Strasznie nieregularny
4 maj 13:56
'Leszek: Z wykresu wyraznie widac , ze dodatnie wyrazu ciagu zawieraja sie w przedziale od
[ 1 , 1/2) zac ujemne w przedziale [ − 2 , − 1/2 )
4 maj 14:02