Ciagi
Abit: Srednia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciągu an określona jest wzoren xn=n2+n. Oblicz
dziesiąty wyraz ciągu an.
3 maj 17:01
'Leszek: Czyli Sn = n*x = n3 + n2
Zatem an = Sn − Sn−1 ,
Sn−1 = (n−1)3 + (n−1)2
Wyznacz an i nastepnie a10
3 maj 17:10
Tadeusz:
czyżby
3 maj 17:19
Tadeusz:
Ten ciąg arytmetycznym być nie musi i nie jest
a1+a2+a3+...+a9 | |
| =81+9 ⇒ a1+a2+a3+...+a9=810 |
9 | |
a1+a2+a3+...+a9+a10 | |
| =110 ⇒ a1+a2+a3+...+a9+a10=1100 |
10 | |
a
10=1100−810
3 maj 17:25
'Leszek: Ja odczytalem ze srednia arytmetyczna n poczatkowych wyrazow ciagu wynosi
Xsr = n2 + n
To suma wyrazow Sn = n*Xsr , chyba ze zapis sredniej jest inny ?
3 maj 17:27
Abit: Dziękuję Tadeusz.
3 maj 17:31
'Leszek: Oczywiscie ,ze to nie jest ciag arytmetyczny ,ale wzor an = Sn − Sn−1
jest poprawny dla kazdego ciagu !
3 maj 17:31
'Leszek: Tadeusz tez zastosowal ten sam sposob, tylko ograniczyl sie do a9 i a10,
ja podalem ogolny sposob !
3 maj 17:34
Tadeusz:
"tys prowda" jak to powiadał Pyzdra ... tylko po co przez Poznań
3 maj 17:39
'Leszek: Szanowny kolego , z tego forum ucza sie gimnazjalisci , uczniowie liceum klas
o profilu podstawowym jak rowniez z klas o profilu rozszerzonym i rowniez
uczniowie bioracy udzial w roznych konkursach matematycznych i dlatego
dobrze jest jak rozni uczestnicy pokazuja rozne sposoby rozwiazywania
zadan to jest dydaktyczne
3 maj 17:46
Tadeusz:
Dyskusja z Tobą kol PW jest jak zwykle "konstruktywna" i bezprzedmiotowa.
Proste zadanie z konkretnym pytaniem ... policz a10. Bardzo dydaktyczne i "olimpijskie"
jest pisanie tu rozprawki. Powodzenia
3 maj 17:56
Kacper:
Tadeusz myślisz, że to PW?
3 maj 18:14
5-latek: Przykro czytac
3 maj 18:35
:/: myślicie że
PW zmienił nick, a zarazem osobowość?
![](emots/2/chytry.gif)
a ziemia jest płaska, tak poza tym
3 maj 18:37
5-latek: tak swoja droga mam pytanie
czy tez klikajac na nick Leszek nie mozecie otworzyc linkow z jego postami ?
3 maj 18:51
'Leszek: Jakas nagonke na mnie szykujecie , dziekuje, bardzo mi to odpowiada do roboty koledzy,
uczniowie tylko na to czekaja .
3 maj 20:34
5-latek: I po co to bylo ?
Nie moge otworzyc twoich linkow (tylko twoich) bo chcialbym nie raz przeczytac co napisales
Nie wiem czy to jest wina mojego systemu czy co innego jest (dlatego zapytalem
3 maj 20:38