Pochodna
Dede: Oblicz pochodną funkcji
3xcosx
Moje działanie:
3xcosx = 3 * cosx * x(cosx−1)*(−sinx) = 3*x(cos(x)−1)*(cos(x) − sinx).
Powinno wyjść:
3*x(cos(x)−1)*(cos(x) − xlog(x) sin(x)). Nwm skąd i po co wziął się "−xlog(x)" wytłumaczy mi
to ktoś?
3 maj 15:52
AiO: ja podejrzewam ze to jest y=3xcosx
To wzor na pochodna logarytmiczna .
3 maj 15:56
'Leszek: Czy to jest funkcja f(x) = 3xcos x ?
Jezeli tak to zapisujemy:
y = 3*xcos x ⇔ ln (y/3) = cos x * ln x ⇒ y = 3*ecos x*ln x
Czyli f(x) = 3*ecos x * ln x
Zatem
f '(x) = 3 *ecos x * ln x*( −sin x* ln x + cos x* (1/x))= ......
3 maj 16:02
Dede: Tak to 3x(cosx)
3 maj 16:44
Dede: * 3*xcosx
3 maj 16:45
Dede: Nie rozumiem skąd się bierze to ln (y/3) ...
3 maj 16:49
'Leszek: Po zlogarytmowaniu stronami wyrazenia y/3 = xcos x ⇒ ln (y/3) = ln (xcos x)
3 maj 16:56
Dede: Okej , dzięki

A wiesz może jak z reguły de l'Hospitala zrobić lim x−>
∞ (lnx)
1/x ?
3 maj 17:14
'Leszek: Jest symbol nieoznaczony [
∞ 0 ]
y= ( ln x){1/x) ⇔ ln y = (1/x) ln(ln x)
y = e
ln(lnx)/x
| | ln(ln x) | |
Oblicz granice lim |
| dla x ⇒ ∞ , jest to symbol [ ∞/∞ ] wiec regula de |
| | x | |
l'Hospitala
ma zastosowanie .
3 maj 17:23