matura
Kate: sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i wierzchołek gónej
ściany . Przekrój ten tworzy z podstawą kąt α należący do przedziału:
a) (0,30>
b) (30,45>
c)(45;60>
d) (60,90>
proszę o odpowiedź i uzasadnienie tak, żebym zrozumiała
3 maj 13:44
'Leszek: wykonaj rysunek i na podstawie odpowiedniego trojkata otrzymasz dla kata α :
tg α = a/(0,5a√2 ) = √2
i teraz popatrz do tablic trygonometrycznych
3 maj 13:56
g:

b = a /
√2
(tg 45 = 1) < (tg α =
√2) < (tg 60 =
√3)
odpowiedź c).
3 maj 13:59
sześcian:
i odczytaj z tablic kąt α≈55
o
Odp: C)
3 maj 14:02