Dziedzina funkcji
Ola: dla jakich wartosci parametru m funkcja ma dziedzine jednoelementową
f(x)=√1−x −√−x2+2mx−4
molgby mi kots to wytlumaczyc
3 maj 12:49
Ola: doszlam do tego ze x≤1 czyli ten zbior dziedziny ma byc wlasnie ten x=1 i teaz patrze na drugi
pierwiastek bioe ze delta jest wieksza od 0 i jednym jej pierwiastkiem jest x=1 tak i tyle
wystarczy?
3 maj 13:03
dociekliwy:
Δ = 0 i xw < 1
lub
Δ > 0 i xw > 1 i f(1) =0
3 maj 14:00
Ola: moglbys wytlumaczyc ? dlaczego te warunki ?
3 maj 14:37
Ola: przeciez z piewszego pierwiastka mamy x≤1 wiec xw gdy delta =0 to musi miec wlasnie =1
3 maj 14:42
Ola: ktos cos?
3 maj 16:31
dociekliwy:
Jesli delta rowna zero, to trojmian moze przyjmowac wartos zero tylko dla x < 1
3 maj 17:24
dociekliwy:
Wtedy ten x bedzie jedynym elementem dziedzimy.
3 maj 17:25
dociekliwy:
Dla delty dodatniej jedynym elementem dziedziny jest x = 1
3 maj 17:29
dociekliwy:
14:00 xw ≤ 1 oczywiście.
3 maj 17:34