Monotoniczność funkcji
Kacpero21092: Monotoniczność funkcji
| | √x2−1 | |
Cześć, mam znaleźć przedziały monotoniczności funkcji f(x)= |
| |
| | x | |
| | 1 | |
Wyznaczyłem dziedzinę D: x≠0 ,policzyłem pochodną, f'(x)= |
| |
| | x2*√x2−1 | |
Ale dalej mam już problem bo patrząc już na samą pochodną, wydaje mi się, że dla x z przedziału
(−1;1) funkcja nie będzie miała rozwiązań rzeczywistych. Wyznaczając dziedzinę dla pochodnej,
widać,że jest ona w przedziale (−
∞;−1)∪(1;+
∞). W takim przypadku przyjmuję jako punkty
podejrzane o nieciągłość −1,0 i 1?
Z góry dziękuję za pomoc.
3 maj 12:41
Kacpero21092: Czy tylko przyjmuję punkty podejrzane −1 i 1, bo 0 nie należy do dziedziny pochodnej?
3 maj 12:44
jc: Dla x ≥ 1 mamy f(x)=√1−1/x2, większe x, mniej odejmujemy, więcej zostaje, funkcja
rosnąca.
Funkcja jest nieparzysta f(−x)=−f(x), f(1)=0. Dlatego funkcja jest rosnąca na całej dziedzinie.
3 maj 12:46