Indukcja
AiO: Znowu indukcja
Suma 11n+1+122n−1 jest podzielna przez 133
Sprawdzam dla n=1
112+12=133
Liczba 133 jest podzielna przez 133
Zalozenie
11n+1+122n−1 jest podzielne przez 133
Teza
11n+2+122n+1 jest podzielna przez 133
Dowod
11n*112+122n*12=
Nie wiem jak dalej
We wskazowce mam dodajemy i odejmujemy 11*122n−1 oraz odpowiednio grupujemy
Mozna rowniez dodac i odjac 122*11k+1
3 maj 12:14
jc: A może bez indukcji?
(133+11)n = 133*k + 11n
121*11n + 12*144n = (133−12)*11n + 12*(133+11)n = 133 (11n + 12*k)
Pierwszy fakt można udowodnić indukcyjnie.
(133+11)1 = 133*1 + 111
Załóżmy, że (133+11)n = 133*k + 11n.
Wtedy (133+11)n+1 = (133*k + 11n)(133+11) = m + 11n+1.
3 maj 12:30
'Leszek: W tym zadaniu w dowodzeniu tez trzeba w odpowiedni sposob rozpisac Teze :
11n+2 + 122n+1 = 133 *t , t ⊂C
11n+1*11 + 122n−1*122 = 11n+1*11 + 122n−1*(133+11) =
= 11n+1*11 + 122n−1 *11 + 133*122n−1 = 11*(11n+1 +122n−1) + 133*122n−1 =
= 11*(133*k) + 133*122n−1 = 133*( 11 k + 122n−1)
3 maj 12:32
AiO: dzieki .
Bede sie musial bardziej przylozyc do tego
3 maj 12:56