indukcja
AiO: Stosujac metode indukcji matematycznej wykazac prawdziwosc twierdzenia
1) 13n−7 jest podzielne przez 6
Krok nr 1
n=1
131−7=6 dla n=1 twierdzenie jest prawdziwe
Zalozenie
13k−7 jest podzielne przez 6
Teza
13k+1−7 jest podzielne przez 6
Dowod
13k+1−7= 13k*13−7
jak mam tutaj wykorzystac zalozenie indukcyjne ?
3 maj 11:06
karty do gry: najpierw zapoznaj sie z definicją podzielności i zapisz zdanie :
13n − 7 jest podzielne przez 6
za pomocą definicji.
3 maj 11:10
jc: Zakładamy, że 13k − 7 = 6m, czyli 13k = 6m+7.
Wtedy 13k+1−7 = 13*13k−7 = 13(6m+1) − 7 = 6(13m + 1).
−−
Przy okazji, po co wprowadzasz nowa literę k? Czytając zadanie, przyzwyczajasz się
do litery n, a potem musisz zapomnieć o n, bo rolę n przejmuje k.
3 maj 11:13
AiO: Nie wiem dlaczego zapis jest taki
13k+1−7= (13k−7)+12*13k
Tuaj wlasnie wykorzystujemy zalozenie
Tak mam napisane w ksiazce
3 maj 11:14
AiO: jc taki dowod mam w ksiazce
Szlag mnie bierze bo Laszuk pisze inaczej niz Krysicki I Swiatkowski
dzieki za pomc obu Panom
3 maj 11:17
jc: 13*13k−7 = 13(6m+7) − 7 = .6*13m + 13*7−7 = 6(13m+14)
13k+1−7=13*13k−7 = 13(13k−7+7)−7 = 13(13k−1)+13*7−7=13(13k−1)+12*7
6| 13k−7
6| 12
dlatego 6| 13(13k−1)+12*7
3 maj 11:21
jc: Z czym masz problem?
Książka daje Ci szybką odpowiedź. Jeśli masz kłopot ze zrozumieniem,
to napisz sobie, co oznacza, że jakaś liczba dzieli drugą liczbę.
6 dzieli liczbę a oznacza, że a = 6m dla jakiejś liczby całkowitej m.
3 maj 11:25
AiO: dzieki za rozpisanie
3 maj 11:25
'Leszek: To wynika z odpowiedniego rozpisania Tezy :
13k+1 − 7 = 13k * 13 − 7 = 13k*13 − 7 = 13k *(12 +1) −7 = 13k −7 + 12* 13k=
= 6m + 12*13k = 6*(m + 2*13k )
3 maj 11:26
AiO: jestem zalamany tym ze to takie w sumie proste
3 maj 11:32
jc: Oj, znów kilka rachunkowych usterek − od pewnego miejsca zamiast 7 piszę 1.
W zadaniach z podzielnością, jeśli coś nie jest dla Ciebie oczywiste, odwołuj się do definicji.
Domyślam się, skąd się bierze k, po prostu niektórym autorom wydaje się,
że zamiana n na n+1 jest trudnym zadaniem. Moim zdaniem dużo większym
problem jest zaprzyjaźnienie się z nową litera w znaczeniu starej.
3 maj 11:33