matematykaszkolna.pl
całka xyz: oblicz całkę przez części ∫sin2x dx
3 maj 10:40
karty do gry: sin2x = sinx * sinx = − sinx * (cosx)'
3 maj 10:41
Mariusz: ∫sin(x)sin(x)dx=−cos(x)sin(x)−∫(−cos(x))cos(x)dx ∫sin2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫cos2(x)dx ∫sin2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫(1−sin2(x))dx ∫sin2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫dx−∫sin2(x)dx 2∫sin2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫dx
 1 1 
∫sin2(x)dx=−

cos(x)sin(x)+

∫dx
 2 2 
 1 1 
∫sin2(x)dx=−

cos(x)sin(x)+

x+C
 2 2 
3 maj 10:44
xyz: ale mam to zrobić przez części.. więc za u wzięłam sobie sin2x za v' =x u'=2sinxcosx = sin2x v= 1 ale dalej nie wychodzi..
3 maj 10:45
jc: A jak Mariusz policzył? Przez części. ∫ sin2 x dx = − ∫ sin x (cos x)' dx = − sin x cos x + ∫ (sin x)' cos x dx = ...
3 maj 10:49
'Leszek: Mariusz pokazal wlasnie calkowanie przez czesci , w niektorych uczelniach robi sie to tak: sin x = u ⇒ u ' = cos x sin x = v ' ⇒ v = − cos x ale to jest ta sama metoda
3 maj 10:50
xyz: tak tak, już widzę, pisałam tamten komentarz zanim Mariusz napisał rozwiązanie emotka Dziękuję
3 maj 10:50
Mariusz: Liczysz raz przez części ∫sin2(x)dx=∫sin(x)sin(x)dx u=sin(x) dv=sin(x)dx du=cos(x)dx v=−cos(x) niestety aby skończyć całkowanie musisz z jedynki trygonometrycznej
3 maj 10:51
Mariusz: Można też najpierw skorzystać z jedynki trygonometrycznej a dopiero całkować przez części jednak według mnie obliczenia byłyby wtedy nieco bardziej skomplikowane
3 maj 10:58