całka
xyz: oblicz całkę przez części
∫sin2x dx
3 maj 10:40
karty do gry: sin2x = sinx * sinx = − sinx * (cosx)'
3 maj 10:41
Mariusz:
∫sin(x)sin(x)dx=−cos(x)sin(x)−∫(−cos(x))cos(x)dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫cos
2(x)dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫(1−sin
2(x))dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫dx−∫sin
2(x)dx
2∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫dx
| | 1 | | 1 | |
∫sin2(x)dx=− |
| cos(x)sin(x)+ |
| ∫dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫sin2(x)dx=− |
| cos(x)sin(x)+ |
| x+C |
| | 2 | | 2 | |
3 maj 10:44
xyz: ale mam to zrobić przez części.. więc za u wzięłam sobie sin
2x za v' =x
u'=2sinxcosx = sin2x
v= 1
ale dalej nie wychodzi..
3 maj 10:45
jc: A jak Mariusz policzył? Przez części.
∫ sin2 x dx = − ∫ sin x (cos x)' dx = − sin x cos x + ∫ (sin x)' cos x dx = ...
3 maj 10:49
'Leszek: Mariusz pokazal wlasnie calkowanie przez czesci , w niektorych uczelniach robi sie to tak:
sin x = u ⇒ u ' = cos x
sin x = v ' ⇒ v = − cos x
ale to jest ta sama metoda
3 maj 10:50
xyz: tak tak, już widzę, pisałam tamten komentarz zanim Mariusz napisał rozwiązanie

Dziękuję
3 maj 10:50
Mariusz:
Liczysz raz przez części
∫sin2(x)dx=∫sin(x)sin(x)dx
u=sin(x) dv=sin(x)dx
du=cos(x)dx v=−cos(x)
niestety aby skończyć całkowanie musisz z jedynki trygonometrycznej
3 maj 10:51
Mariusz:
Można też najpierw skorzystać z jedynki trygonometrycznej
a dopiero całkować przez części jednak według mnie obliczenia byłyby wtedy
nieco bardziej skomplikowane
3 maj 10:58