Określ liczbę rozwiązań równania liniowego
ok: Określ liczbę rozwiązań równania liniowego b2x – 5 = 25x – b w zależności od wartości
parametru b. W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
Dochodzę do postaci
(b2−25)x+b−5=0
1*: b2−25=0
dla b=5 − spełnia
dla b=−5 − nie spełnia
Nie mam pewności co należy zrobić dalej
3 maj 09:30
5-latek: (b
2−25)x= 5−b
Teraz rozpatruj
3 maj 10:01
karty do gry: dla b = 5 masz 0 = 0 − nieskończenie wiele rozwiązań
dla b = −5 masz 0 = 10 − równanie sprzeczne (brak rozwiązań)
| | 1 | |
dla b ≠ 5 ∧ b ≠ −5 masz x = |
| − jedno rozwiązanie |
| | −5 − b | |
3 maj 10:40