proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz wartość wyrażenia wiedząc że α jest kątem ostrym
a) sin
6α +cos
6α + 3sin
2α*cos
2
| | 1 | |
b) ( tg2α + |
| +1) *sin2α *cos2α |
| | sin2α | |
3 maj 09:13
Abit: (Sin2+cos2)(sin4−sin2cos2+cos2)+3sin2cos=(sin2+cos2)2=1
3 maj 10:22
karty do gry: | | 1 | | 1 | |
b) L = ( |
| + |
| ) * sin2x * cos2x = sin2x + cos2x = 1 |
| | cos2x | | sin2x | |
3 maj 10:38
5-latek: sin6x+cos6x mozesz rozpisac tak
(sin2x)3+(cos2x)3 =
Teraz korzystamy ze wzoru
a3+b3= (a+b)(a2−a*b+b2)
= (sin2x+cos2x)(sin4x−sin2xcos2x+cos4x)
Teraz sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x
3 maj 10:47
Janek191:
| | sin2α | | 1 | |
b) ( |
| + |
| + 1 )*sin2α*cos2 α = |
| | cos2α | | sin2α | |
= ( sin
2α*sin
2α + cos
2α + sin
2α*cos
2α =
= sin
2α*( sin
2α + cos
2α) + cos
2α = sin
2α + cos
2α = 1
3 maj 11:43
Anna: dziękuję
3 maj 19:04