Ciąg
Staś : Dla jakich wartości parametru p ciąg an=−(x−p)2 jest malejacy?
3 maj 01:24
Max: Nie ma takiego p. Jeśli x jest parametrem i p jest parametrem, to jest to ciąg stały. Chyba że
zamiast x ma być n?
3 maj 01:26
Staś : Tak oczywiście zamiar x−>n
3 maj 01:32
Zdzisław: Rozwiąż nierówność an+1−an<0
3 maj 01:34
Staś : Robie to tak jak zawsze się bada monotoniczonosc
Liczę ciąg dla n+1
Potem od wyrażenia z n+1 odjemuje to z n
Wychodzi
P <n + 1/2
Czyli że p musi być mniejsze od 1/2
Ale w odpowiedzi mam że p ma być mniejsze lub równe 1
3 maj 01:35
Staś : Że p ma być mniejsze od 3/2*
3 maj 01:37
Max: n jest liczbą naturalną. Wyciągnij odpowiednie wnioski
3 maj 01:40
Max: Ciąg ma być malejący czyli nierówność an+1−an<0 ma być spełniona DLA KAŻDEJ LICZBY
NATURALNEJ n.
Dla n=1 mamy p<1+1/2
Dla n=2 mamy p<2+1/2
itd.
To jakie p ogólnie musimy wybrać, żeby wszystkie nierówności zawsze były spełnione niezależnie
od n?
3 maj 01:46
Staś : Czyli że prawa strona może przyjmować wartości
3/2
5/2
Itd
czyli p mniejsze od 3/2 Jest też mniejsze od 5/2 Itd
3 maj 01:47
Max: Dokładnie
3 maj 01:48
Staś : Czyli p powinno być mniejsze od 3/2?
3 maj 01:48
Max: Myślałem, że to już oczywiste

przecież sam już wcześniej podałeś odpowiedź.
3 maj 01:55
Staś : Ale właśnie ta odpowiedź z książki jest inna i dlatego nie byłem pewien
3 maj 01:58
Max: A przepisałeś dokładnie treść zadania? p jest rzeczywiste czy całkowite?
Jeśli rzeczywiste, to podstawmy sobie na przykład p=6/5
a
1=−1/25
a
2=−16/25
a
3=−81/25
No i widać, że jest to ciąg malejący od pierwszego wyrazu. Oczywiście nie jest to formalny
dowód, ale formalny dowód przeprowadziliśmy powyżej więc nie będę się już wywodził. Chciałem
tylko pokazać, że dla p=6/5 ciąg także jest malejący, a to chyba wystarczy, żeby uznać, że
odpowiedź p≤1 jest niepoprawna

Na pewno odpowiedź to p<3/2, chyba że nie znam do końca treści zadania.
3 maj 02:09
Staś : Nie ma żadnych informacji co do p
3 maj 02:26
jc: Zaznacz punkty (n,an) na paraboli y=−(x−p)2.
Jeśli zaczynamy od n=1, to widzimy, że p musi leżeć bliżej 1 niż 2, czyli p < 3/2.
3 maj 09:14