sdsa
prawdopdoobnie: Rzucamy pięć razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na wyrzuceniu co najmniej dwa razy ścianki z pięcioma oczkami, jeżeli wiadomo, że
ścianka z sześcioma oczkami również wypadła co najmniej dwa razy.
3 maj 00:20
Pytający:
A − wypadły co najmniej dwie piątki
B − wypadły co najmniej dwie szóstki
A∩B − wypadły co najmniej dwie piątki i co najmniej dwie szóstki
|Ω|=6
5
| | P(A∩B) | | |A∩B| | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | |
|B|=
=6
5 // wszystkie możliwości
−5
5 // wyrzucenie 0 szóstek
| | | |
− | *54 // wyrzucenie 1 szóstki |
| | |
=6
5−2*5
5=1526
|A∩B|=
| | | | | |
= | * | *4 // wyrzucenie 2 piątek, 2 szóstek i raz 1/2/3/4 oczek |
| | | |
| | | | | |
+ | * | // wyrzucenie 3 piątek, 2 szóstek |
| | | |
| | | | | |
+ | * | // wyrzucenie 2 piątek, 3 szóstek |
| | | |
=140
3 maj 00:51