Jeżeli wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego...
Morelka:

Jeżeli wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej
mają długości równe odpowiednio 3 cm i 4 cm,
to pole podstawy ostrosłupa jest równe?
Różowy odc ma długość pierwiastek z 7, to przekątna będzie miała 2 pierwiastki z 7?
I potem korzystam ze wzoru na przekątną kwadratu i obliczam a...?
Nie wiem czy to dobry sposób na rozwiązanie tego zadania, proszę o pomoc
2 maj 21:39
Jakup: rożowy odcinek to polowa boku kwadratu... taka podpowiedź
2 maj 21:44
Morelka: Aaa faktycznie, dziękuje!
2 maj 21:46
Morelka: A mam jeszcze pytanie, czy różowy odcinek dzieli przekątną na pół?
2 maj 21:47
Mila:

W ΔSOE:
h
2=|OE|
2+H
2
4
2=|OE|
2+3
2
|OE|=
√16−9=
√7
a= 2
√7
P
ABCD=a
2=(2
√7)
2=28
−−−−−−−−−−−−−−−−−
|AO|=|OC|
|AC|=(2
√7 )*
√2
|AC|=2
√14
2 maj 22:26