optymalizacyjne zadania
kasia: Witam mam problem z poniższym zadaniem, proszę o wskazówki : c
wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma długość c.
Dane:
c− tworząca
h− wysokosc
r− promien
z tw pit.
c2 = h2 +r2
r2=c2−h2
V= 13πhc2−13πh3
V'=πh(23c−h2)
później wyszło że max jest
h=√23c
i dalej wychodzi mi z tego inna max objętość niż w odpowiedziach w podręczniku
powinno być V = 2√327πc3..
2 maj 20:03
kasia: up
2 maj 20:39
'Leszek: Co jest dane ,a co jest niewiadome , napisalas ze tworzaca ma dlugosc c , a liczysz pochodna
po c ?
2 maj 21:14
Kasia: C jest dane 😅
2 maj 21:26
'Leszek: No to nie mozesz liczyc pochodnej po c tylko policz pochodna wzgledem h
zeby sie nie pomylic mozna wykonac podstawienie h = x i wowczas otrzymasz
funkcje V(x) = (1/3) * π (c2 − x2)*x = (1/3) π c2 *x − (1/3) π x3
oblicz V '(x)
2 maj 21:52