Indukcja
AiO: Udowodnij indukcyjnie wzory
a)1−2+3−.....+2n−1=−n
| n(n+1) | |
b) 1−22+32−42+.......(−1)n+1*n2= (−1)n+1* |
| |
| 2 | |
Myli mnie to odejmowanie wiec prosze o pomoc
2 maj 18:43
Max: Jaki jest pierwszy krok w dowodzeniu indukcyjnym?
2 maj 18:58
AiO: Sprawdzamy czy dla danego n zazwyczaj n=1 wzor jest prawdziwy
2 maj 19:10
Max: No to sprawdź i powiedz co zauważyłeś w przykładzie a).
2 maj 19:13
AiO: A tutaj mamy dla n=1 L= 2*1−1=1 P=−1
2 maj 19:14
Max: No właśnie. Najpierw popraw wzór, bo tego, choćbyś nie wiem jak próbował, to nie udowodnisz
![emotka](emots/1/mruga.gif)
jak dalej nie będziesz wiedział, to napiszę Ci, jak powinien wyglądać ten prawdziwy poprawiony
2 maj 19:20
AiO: No wlasnie
zapomnialem dopisac na koncu −2n
1−2+3− .......+2n−1−2n=−n
L=−1 P=−1
2 maj 19:29
Max: Ok, to teraz krok 2. i 3. Spróbuj rozpisać, a jak się nie uda, to dam kolejną wskazówkę.
2 maj 19:32
AiO: Krok nr 2
Sprawdzamy czy wzor jest prawdziwy dla nastepnej liczby naturalnej czyli n+1
Zalozenie
1−2+3−.......+2n−1−2n=−n
Teza
1−2+3−.......+2n−1−2n+2(n+1)−1−2(n+1)= −n+1
Krok nr3
Dowod
−n+2(n+1)−1−2(n+1)= 1−n
L= −n+2n+2−1−2n−2= 1−n
L=P
2 maj 19:42
AiO: Cos zle jest
2 maj 19:43
AiO: Lewa mi wychodzi −n−1
2 maj 19:48
AiO: Wskaze ktos blad ?
2 maj 19:57
Max: W kroku drugim ZAKŁADASZ, że wzór jest prawdziwy dla jakiejś dowolnej liczby naturalnej.
Oznaczyłeś ją sobie n, ok. W kroku trzecim będziemy wykazywać, że, KORZYSTAJĄC Z ZAŁOŻENIA
T(n) w kroku 2 wzór jest prawdziwy dla T(n+1).
Wszystko jest dobrze, tylko zamiast 1−2+3−.......+2n−1−2n+2(n+1)−1−2(n+1)= −n+1 na samym końcu
za znakiem "=" ma być −(n+1)
2 maj 20:24
Max: I wyjdzie L= −n−1 i P=−n−1 zatem wzór ten jest prawdziwy dla dowolnej liczby naturalnej.
2 maj 20:25
AiO: dzięki bardzo Max
2 maj 20:27
AiO: Jeszcze tylko teraz powalcze z dowodami indukcyjmyni na podzielnosc
Bo te proste rownosci to bede potrafil zrobic
2 maj 20:43
Max: Jakiekolwiek pytania będziesz miał, śmiało pisz
2 maj 20:49
AiO: OK
2 maj 20:50