liczby zespolone
pingwinek120: Witam , mógłby ktos sprawdzić czy dobrze policzyłam te pierwiastki?
3√−1+i
|z|=
√2
| | √2 | |
sinφ= |
| α0=π/4 ćw. II φ=π−α0=π−π/4=3/4π |
| | 2 | |
w
1=
6√2(cos11/12π+isin11/12π)
w
2=
6√2(cos19/12π+isin19/12π)
Z góry dziękuje za wszelka pomoc
2 maj 18:28
pingwinek120: ?
2 maj 19:08
jc: Zadanie rozwiązałeś prawidłowo, choć ja oczekiwałbym wyniku postaci arytmetycznej.
Być może nie miałeś takiego polecenia.
Zapewne chcesz rozwiązać równanie
Liczba ma argument −3*45
o. Zatem
| | 1+i | | −1+i√3 | |
z1 = 21/6 |
| |
| |
| | √2 | | 2 | |
| | 1+i | | −1−i√3 | |
z2 = 21/6 |
| |
| |
| | √2 | | 2 | |
2 maj 19:49
jc: Argument = 3*45o, kreska powyżej to raczej myślnik.
Piszesz tak samo, 3/4π. O co chodzi z tymi ćwiartkami?
2 maj 20:06
pingwinek120: To raczej info dla mnie z którego wzoru powinnam skorzystać jak wyliczę sobie α
0 więc do
zadania to raczej zbytnio potrzebne nie jest.
Ale mój zapis tez powinien byc uznany czy mógłby się ktoś do tego przyczepic , jak sądzisz ?

undefined
3 maj 02:10
pingwinek120: dziękuję tak propo za weryfikację zadanka
3 maj 02:11