Ciagi..
AiO: Zapisz sume poczatkowych kolejnych liczb naturalnych nieparzystych gdy ostania z nich jest
a)5b)9 c),15 d) , 2n+1
a) 1+3+5
b) 1+3+5 +7+9
c) 1+3+5+7+9+11+13+15
d) 3+5+7+9+11++.........(2n+1)
2 maj 18:16
AiO: Zeby nie robic nowego postu to
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zapisz sume |
| + |
| + |
| +....+ |
| dla |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
a)n= 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | |
n=k−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| + |
| + |
| +..... |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (k−1)*k | |
n=k+1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| + |
| + |
| +.....+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (k+1)(k+2) | |
2 maj 18:24