Ciagi .....
AiO: Sprawdz ze dla kazdego n zachodzi nierownosc
a
n+1>a
n
Czy to oznacza ze a
n jest funkcja rosnaca ?
Za a
n wez a)
2 maj 18:03
AiO:
2 maj 18:45
jc: Co to jest C+ ?
2 maj 18:47
AiO: liczby calkowite dodatnie .
2 maj 18:49
Jack:
a)
| | n+1 | | n | | (n+1)2 − n(n+2) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n+2 | | n+1 | | (n+1)(n+2) | |
| | n2+2n+1−n2−2n | | 1 | |
= |
| = |
| a to jest > 0 dla kazdego n∊N |
| | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
2 maj 19:04
AiO: tak Jack
ale jest sprawdz ze dla kazdego n an+1>a−n
jak to sprawdzic i czy to oznacza ze an jest funkcja rosnaca dla kazdego n
2 maj 19:12
Jack: skoro
an+1−an > 0 to znaczy, ze an+1 > an
czyli dla kazdego n∊N
i tak, to oznacza ze rosnaca.
2 maj 19:16
AiO: dzieki
2 maj 19:16