edzia: zad7
Nie wykonujac dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x3-5x2+6x+1 przez
dwumian (x-3)
10 lis 13:40
Dariusz: x3 -5x2 + 6x + 1 = x2(x-5) + 6x + 1 = x2(x-3) - 2x2 + 6x + 1 = x2(x-3) - 2x(x-3) +
1 =
(x2-2x)(x-3) + 1
Na moje oko reszta wynosi 1 ale na wielomianach dobrze sie nie znam; p
10 lis 18:25
coco:
Bez żadnego rozkładu

!

poprostu liczymy W(3) ta wartość będzie resztą z dzielenia


W(3) =27 -9*5 +6*3+ 1 = 27 -45 +18 +1 = 1 R =1

proste

?
10 lis 20:51
Karolajna: Oblicz reszte z dzielenia liczy m przez n gdy m=51 a n=6
23 lis 20:18
20 gru 00:57