granica
PrzyszlyMakler: Wykaż, że nie istnieje
| | |x+4| | | |x+4| | | |x+4| | |
limx→−4 |
| = |
| = |
| |
| | x2−16 | | (x−4)(x+4) | | (x−4)(x+4) | |
dla x ∊ (−niesk;−4)
| −(x+4) | | −1 | |
| = |
| |
| (x−4)(x+4) | | x−4 | |
dla x∊ (−4;4)u(4;+niesk)
Dobrze? Jak zapisać wnioski?
2 maj 16:23
PrzyszlyMakler: Proszę o pomoc z tym pierwszym i z tym:
Dla jakich wartości k ciąg o wyrazie ogólnym
| | kn2 +1 | |
an = |
| jest rozbieżny do −∞. |
| | (k−1)n+2 | |
Jak się robi takie zadania?
2 maj 16:40
Antonni: | | A | |
Do zadania nr 2 pokombinuj cos z tym symbolem [ |
| ]=±∞ |
| | 0 | |
2 maj 16:44
PrzyszlyMakler: tzn ja wiem, że te zadania są troche na siłe, ale przezorny ubezpieczony. Jednak do konca nie
wiem co to jest ciąg rozbieżny i jakie warunki musi spełniać
2 maj 16:46
Omikron:
Zapisz to jako dwie granice, pierwsza limx−>4−, druga +
Czyli tak jak zrobiłeś, ale moim zdaniem taki zapis jaki podałem.
Ponieważ granica lewostronna wyjdzie inna niż prawostronna to granica w tym punkcie nie
istnieje.
2 maj 16:51
Omikron: −4 oczywiście
2 maj 16:51
Omikron: Czyli pierwsza −4−, a druga −4+
2 maj 16:52
PrzyszlyMakler: Ok. To wyjdzie −1/8 i 1/8 i napisać, że skoro lewo−stronna i prawostronna granica się nie
pokrywają, więc ciąg nie ma granicy.
A Omikron, to zadanie z 16:40, pomożesz?
2 maj 16:56
Metis: "Jeśli granice jednostronne są różne to nie istnieje granica funkcji w danym punkcie"
2 maj 16:58
Omikron: W tym drugim zacznij od podzielenia licznika i mianownika przez n. Potem zastanów się kiedy
jego granica wyniesie − ∞
2 maj 17:16