granica
Big Smoke: | | x5−1 | |
Oblicz granicę lim |
| . |
| | x−1 | |
x→1
2 maj 14:45
Krzysiek: podziel
2 maj 14:46
Big Smoke: ok
2 maj 14:47
Antonni: naprosciej to de Hospital
jesli nie mozesz korzystac z tego to
x5−1= (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
2 maj 14:54
Janek191:
2 maj 15:13
Alky: Tak swoją drogą nawiązując do tego co napisał Antonni , bo już nie do końca pamiętam.
an+1=(a−1)(an−1+an−2+...+a1+a0}
an −1=(a+1)(an−1−an−2+...−a1+a0}
Działa to tylko dla potęg nieparzystych. A jak to wygląda z parzystymi ?
2 maj 16:15
Alky: O ile to się zgadza
2 maj 16:17
Antonni: Ten wzor an−bn = (a−b)(an−1+an−2b+....+abn−2+bn−1)
dziala dla dowolnego n∊C+i dowolnych a i b
Dla n naturalnych nieparzystych i dowolnych a i b dzial wzor
an+bn= (a+b)(an−1−an−2b+......−abn−2+bn−1)
2 maj 16:24
Alky: Okej, dzękuje
2 maj 16:34