Nwm
Targon: : Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√1−x − √−x2+2mx−4 jest zbiór
jedno elementów.
Rozwiązanie mam natomiast nie rozumiem toku postępowania. Dlaczego w jednym przypadku x≤1 a w
drugim x>1
2 maj 14:33
dociekliwy:
Masz dwa warunki:
1) 1 − x ≥ 0
2) −x2 + 2m − 4 ≥ 0
2 maj 14:43
Targon: No tak to rozumiem ale potem nagle muszę rozważyć że Δ=0 i x≤1 albo Δ>0 i x1=1 a x2>x1. I nie
rozumiem dlaczego
2 maj 14:47
dociekliwy: Nie doczytalem tresci
Trojmian musi przyjmowac tylko wartosc 0 dla x ≤ 1.
2 maj 15:22
Targon: Dlaczego
2 maj 15:24
dociekliwy:
Bo wtedy dziedzina będzie jednoelementowa, gdyż w kazdym innym przpadku trojmian bedzie
przyjmowal wartosci ujemne.
2 maj 15:30
dociekliwy:
Innymi slowy:
Δ = 0
xw ≤ 1
2 maj 15:36
Targon: Dobra to rozumiem ale powinno być jeszcze Δ>0 i x1<x2 gdzie x1=1
2 maj 16:01
Targon: I dlaczego tak
2 maj 16:02