wykaż, że jeżeli dwie różne liczby...
Vorcher: Wykaż, że jeżeli dwie różne liczby rzeczywiste x,y spełniają warunek
x2 + x = y2 + y, to x + y + 1 = 0.
Rozwiązałem to zadanie w podany poniżej sposób, ale nie ma go w odpowiedziach.
Stąd moje pytanie do Was, czy jest on poprawny?
x2 − y2 = y − x
(x + y)(x − y) = y − x
x + y = y − x / x − y
x + y = −1
x + y + 1 = 0
−1 + 1 = 0
0 = 0
2 maj 13:50
Krzysiek: tak
2 maj 13:51
Vorcher: Dzięki
2 maj 13:57
'Leszek: A dlaczego wykonales dzielenie , przez zmienne nie wykonuje sie dzielenia ,
powinno byc :
(x+y)(x−y) = y−x
(x+y)(x−y) −(y−x) = 0
(x −y)[ ( x+y) +1] = 0 ⇒x=y lub x+y+1= 0 , ale zgodnie z zalozeniem x ≠ y czyli
x+y+1=0
2 maj 19:17
dociekliwy: Leszku...jesli x ≠ y, to mianownik jest rozny od 0.
2 maj 19:57
'Leszek: Tak wiem w tym przypadku jest to mozliwe , ale naogol lepiej nie dzielic przez zmienne !
2 maj 20:30