zadanie z trapezem
Emiii: W trapezie prostokątnym przekątne przecinają się pod kątem prostym. Podstawy tego trapezu mają
długości 3 i 12 .Oblicz obwód trapezu.
Potrzebuję pomocy, zadanie za 4 punkty, a nic nie widzę
2 maj 13:24
Emiii: Ktoś?
2 maj 15:55
Tadeusz:
Zrób rysunek ... wykorzystaj podobieństwo trójkątów
2 maj 16:14
moze ten rysunek cos pomoze:

h = h
1 + h
2
z podobienstwa trojkatow (ten na dole i ten u gory)
dlatego
h
2 = 4h
1
2 maj 16:34
Tadeusz:
nie tylko te trójkąty są podobne
2 maj 16:55
Emiii: Daje mi to, że h = 5h1, ale co dalej?
Kompletnie w tym zadaniu nie umiem się odnaleźć.
A skala w tym wypadku nie powinna być k2 = 4, co daje k = 2?
2 maj 17:12
Tadeusz:
Napisałem Ci: ZRÓB RYSUNEK

Odszukaj wszystkie trójkąty podobne
2 maj 17:17
Eta:
| | 12 | |
Z podobieństwa trójkątów ABE i DCE z cechy (kkk) w skali k= |
| =4 |
| | 3 | |
i podobieństwa trójkątów ADE i DEC y
2=4x*x ⇒ y=2x
i z tw. Pitagorasa w ΔCBF : c=p{9
2+6
2]=
√9*13 ⇒
c=3√13
L=3+12+6+3
√13=...
2 maj 19:50