Optymalizacja
PrzyszlyMakler: W trójkącie ABC wierzchołek C leży na wykresie funkcji f(x) =
√x oraz A=(−1,0) i B = (0,1).
Wyznacz współrzędne punktu C, tak, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
Zależy mi na sprawdzeniu poprawności zapisu, czy tak można i czy wszystko jest logiczne
Pole jest najmniejsze, gdy wysokośc jest najmniejsza.
C(c,
√c)
prosta AB: y=x+1
x−y+1=0
f(c) funkcja odległości punktu c od prostej AB, tj. wysokość trójkąta ABC
√c=m
Licznik: m
2−m+1
Δ = 1− 4*1*1 = −3 ⇒ w liczniku mamy wyrażenie stale dodatnie, więc opuszczam moduł
Ponieważ a>0, wartośc funkcji jest najmniejsza w wierzchołku
| | 1 | |
Dla m = |
| wysokośc jest najmniejsza |
| | 2 | |
m=
√c
C(c,
√c)
Odpowiedź jak w książce, jednak pracuję nad poprawnością zapisu, także proszę o sprawdzenie.